Leto, teplo, voda, gril párty a jedlo! V lete sa najčastejšie stretávame s úpravami pokrmov ako je grilovanie alebo príprava jedla nad otvoreným ohňom. Dôležité je, aby sme venovali pozornosť niekoľkým jednoduchým zásadám ako zaobchádzať s potravinami a ako jedlo správne pripraviť. Ak tak urobíme, pokrm bude nielen chutný, ale aj bezpečný. Ak vyberieme tie správne potraviny ako napríklad kuracie prsia so zeleninou namiesto klobások a slaniny, tak sa nemusíme obávať ani príbytku na hmotnosti. 🙂
V prvom rade musí byť jedlo dôkladne uvarené. Dostatočná tepelná úprava jedla ničí baktérie a zlepšuje biologickú bezpečnosť. Čo v skutočnosti pridáva chuť jedlu je proces hnednutia, ktorý nastáva pri varení. Čím viac mäso alebo inú potravinu pripečieme, tým viac nám chutí, ale pozor!
Pripaľovanie mäsa a rýb vedie ku vzniku potenciálne škodlivých látok, ako sú N-
1. stiahnite mäso z grilu hneď ako je pripravené na jedenie a nepripaľujte ho
2. marinujte mäso – marinovanie chráni mäso a znižuje možnosť vytvárania nebezpečných látok
3. odstráňte a zahoďte z mäsa pripálené časti (ak sa Vám ho nechtiac podarilo pripiecť) pred tým, ako ho začnete konzumovať a vyhýbajte sa príprave omáčok z mäsového výpeku
Nepripáľte si ani iné potraviny bohaté na škrob, napríklad toast
V potravinách bohatých na škrob ako sú napríklad chlieb, zemiaky alebo obilniny, sa počas varenia pri vysokých teplotách prirodzene vytvára zlúčenina akrylamid. Tá má takisto nepriaznivé účinky na zdravie.
–
–
–
–
– vyprážajte na čerstvom oleji a vyvarujte sa veľkému plameňu
Ak olej dlho nevymeníte a viac krát ho používate na vyprážanie, riskujete tvorbu látok nazývaných ako polycyklické aromatické uhľovodíky (PAU). Táto látka sa považuje za zdravotný problém a odporúča sa jej vyhýbať tak, že na varenie je potrebné používať čerstvý olej, ktorý je nielen chutnejší, ale aj zdravší. PAU sa vytvárajú aj pri úprave jedla nad otvoreným ohňom. V prípade, že tuk a šťava z mäsa vyteká na horúce plochy, účinkom plameňov a dymu sa tieto látky lepia na povrch mäsa.
Varenie má byť zábavné a chutné, pričom dodržiavaním niekoľkých jednoduchých zásad bude aj bezpečné. 🙂
Dobrú chuť a skvelú zábavu!
Ako zdravo a správne grilovať sa dozviete TU >>