3 základné pravidlá zdravého GRILOVANIA

Leto, teplo, voda, gril párty a jedlo! V lete sa najčastejšie stretávame s úpravami pokrmov ako je grilovanie alebo príprava jedla nad otvoreným ohňom. Dôležité je, aby sme venovali pozornosť niekoľkým jednoduchým zásadám ako zaobchádzať s potravinami a ako jedlo správne pripraviť. Ak tak urobíme, pokrm bude nielen chutný, ale aj bezpečný. Ak vyberieme tie správne potraviny ako napríklad kuracie prsia so zeleninou namiesto klobások a slaniny, tak sa nemusíme obávať ani príbytku na hmotnosti. 🙂

V prvom rade musí byť jedlo dôkladne uvarené. Dostatočná tepelná úprava jedla ničí baktérie a zlepšuje biologickú bezpečnosť. Čo v skutočnosti pridáva chuť jedlu je proces hnednutia, ktorý nastáva pri varení. Čím viac mäso alebo inú potravinu pripečieme, tým viac nám chutí, ale pozor!

Mäso nepripaľujte!

Pripaľovanie mäsa a rýb vedie ku vzniku potenciálne škodlivých látok, ako sú N-nitrozlúčeniny a heterocyklické amíny. Tieto látky môžu mať negatívne účinky na zdravie a spôsobovať poškodenie DNA alebo rakovinu.

Jednoduché tipy, ako sa vyhnúť týmto látkam a vychutnať si mäso:

1. stiahnite mäso z grilu hneď ako je pripravené na jedenie a nepripaľujte ho

2. marinujte mäso – marinovanie chráni mäso a znižuje možnosť vytvárania nebezpečných látok

3. odstráňte a zahoďte z mäsa pripálené časti (ak sa Vám ho nechtiac podarilo pripiecť) pred tým, ako ho začnete konzumovať a vyhýbajte sa príprave omáčok z mäsového výpeku

 

Nepripáľte si ani iné potraviny bohaté na škrob, napríklad toast

V potravinách bohatých na škrob ako sú napríklad chlieb, zemiaky alebo obilniny, sa počas varenia pri vysokých teplotách prirodzene vytvára zlúčenina akrylamid. Tá má takisto nepriaznivé účinky na zdravie.

Tvorbu akrylamidu znížite ak:

opečiete chlieb iba na svetlohnedú farbu, nie na tmavohnedú

vyhnete sa konzumácii veľmi tmavohnedých kúskov

pri vyprážaní sa vyhnete úprave do príliš chrumkava alebo pripáleniu

hranolčeky budete vyprážať do zlatista, nie do hneda

– vyprážajte na čerstvom oleji a vyvarujte sa veľkému plameňu

Ak olej dlho nevymeníte a viac krát ho používate na vyprážanie, riskujete tvorbu látok nazývaných ako polycyklické aromatické uhľovodíky (PAU). Táto látka sa považuje za zdravotný problém a odporúča sa jej vyhýbať tak, že na varenie je potrebné používať čerstvý olej, ktorý je nielen chutnejší, ale aj zdravší. PAU sa vytvárajú aj pri úprave jedla nad otvoreným ohňom. V prípade, že tuk a šťava z mäsa vyteká na horúce plochy, účinkom plameňov a dymu sa tieto látky lepia na povrch mäsa.

Varenie má byť zábavné a chutné, pričom dodržiavaním niekoľkých jednoduchých zásad bude aj bezpečné. 🙂 

Tipy na chutné a zdravé jedlá na gril:

  • kuracie prsia
  • ryby
  • cuketa
  • šampiňóny
  • paprika
  • malé čerstvé kukuričky
  • zemiaky
  • chlebík

Dobrú chuť a skvelú zábavu!

Ako zdravo a správne grilovať sa dozviete TU >>

Petra Pavuková
Som nutričná špecialistka, expertka na redukciu hmotnosti s viac ako 10-ročnými skúsenosťami, mama dvoch detí a vášnivá cestovateľka. Odborne vám pomôžem zbaviť sa nezdravých návykov a dosiahnuť ideálnu hmotnosť, aby ste si mohli s ľahkosťou užívať život, ktorý si zaslúžite. Môj príbeh si prečítajte tu >>