Prírodná lekáreň

Viac krát som si všimla, že internetom behá veľmi zaujímavé a pravdivé porovnanie potravín s orgánmi ľudského tela. Tieto jednotlivé potraviny naozaj vyzerajú ako naše orgány a sú akousi indíciou, čo je na aký orgán vhodné. Ak sa chceme liečiť je tu pre nás prírodná cesta. Bola vytvorená spolu s nami.

“Na každú chorobu vyrástla bylina”.

Určite ste sa zamysleli (aspoň teda ja viac krát) nad tým, aké sú choroby nespravodlivé. Nevieme ako si pomôcť a vyliečiť sa. Dospela som k záveru, že nič nie je nespravodlivé a naozaj sa prikláňam k myšlienke, že na každú chorobu vyrástla bylina. 🙂

Stačí sa poobzerať okolo seba a všimnúť si v prírode až zarážajúcu nasledujúcu podobnosť!

“Prírodná lekáreň”

Pozrime sa teda, čo nám chce príroda naznačiť 🙂

Vlašský orech

Vyzerá ako mozog a znaky na jeho šupke vyzerajú ako mozgová kôra. Dôležitý obsah je naviac uložený pod tvrdou škrupinou. Podoba čisto náhodná? Asi nie… Vedecky je dokázané, že orechy pomáhajú zvyšovať a rozvíjať funkciu mozgu.

Moja rada: 3 x týždenne by sme mali konzumovať za hrsť týchto orechov. Sú bohaté na omega – 3 nenasýtené mastné kyseliny.

Pre ženy je zaujímavý fakt, že príjem týchto dôležitých látok v období pred otehotnením znžuje riziko predčasného pôrodu, tehotenskej preeklampsie, nízkej pôrodnej hmotnosti novorodenca a zabezpečuje bezchybný vývoj neurovizuálnych funkcií plodu. Vlašský orech je aj výborný v boji proti vysokému cholesterolu!

Mrkva

Keď rozkrojíme mrkvu na kolieska, zistíme, že vyzerá ako ľudské oko – zrenica a dúhovka. Veda dokázala, že mrkva podporuje krvný obeh v oku a zlepšuje tak funkciu zraku.

Mrkva má svoju oranžovú farbu vďaka beta-karoténu, ktorý znižuje riziko vzniku šedého zákalu. Tiež chráni pred degeneráciou makuly súvisiacou so starnutím. Je bohatá na vitamín A a jej pravidelnou konzumáciou si môžete zlepšiť zrak.

Pozor na vysoký denný príjem. Ak denne zjete viac ako 3 väčšie mrkvy, zafarbí sa Vám pokožka do oranžova, tento jav sa nazýva hyperkarotenémia. 🙂

Moja rada: Mrkva je superpotravina aj v tehotenstve, obzvlásť v druhom trimestri, keď sa vyvíjajú vášmu dieťatku oči.

Paradajka

Paradajka má 4 komory a je červená.Naše srdce má tiež 4 časti (2 komory a 2 predsiene) a je červené. Takže spojitosť je zrejmá. Všetky výskumy dokazujú, že paradajka je plná lykopénu, ktorý je veľmi prospešný pre srdce a krv.

Naviac v knihách o ruskom ľudovom liečiteľstve nájdete práve “paradajkové recepty” na vysoký krvný tlak (2 rajčiny na lačný žalúdok).

Moja rada: Paradajky sú výborné bojovníčky aj proti rakovine! V rámci prevencie odporúčam ich častú konzumáciu.

fazoleFazuľa

Tvar fazule pripomína obličku a fazuľa samotná pomáha udržiavať ich zdravé fungovanie. Odvodňujú, zbavujú opuchov a obličky prečisťujú. Fazuľa poskytuje celý rad minerálov a vitamínov, a preto je všeobecne prospešná pre zdravie človeka.

Ak sú vaše obličky oslabené (čím trpí väčšina ľudí),budete potrebovať zvýšiť príjem fazule v strave. Najvhodnejšie sú veľké maslové druhy fazule tmavej farby, potom mungo fazuľa (iba v lete, lebo ochladzuje) a fazuľa adzuki.

Avokádo, baklažán a hruška

Avokádo, hrušky a baklažán sú dobré pre zdravé fungovanie maternice a krčka maternice a tiež vyzerajú ako tieto orgány (otočená hruška). Moderný výskum ukazuje, že keď žena zje jedno avokádo týždenne, vyrovnáva pôrodné hormóny, zabráni nadmernej hmotnosti po pôrode a môže predchádzať rakovine krčka maternice.

Dokonca trvá presne deväť mesiacov, než avokádo dozreje, rovnako ako vývoj dieťaťa v maternici. To sú “náhody”, že? ?

Moja rada: Avokádo je vhodné nielen v období chudnutia. Obsahuje totiž o polovicu menej tukov ako nízkotučný margarín. Pripravte si avokádovú nátierku a konzumujte ju namiesto masla alebo iných tučných nátierok. Avokádo a baklažán sú taktiež superpotraviny v tehotenstve!

fíkyFigy

Figy sú plné semien, čo je zrejme dôvod, prečo sa počet spermií pri ich pravidelnej konzumácii zvyšuje, rýchlejšie sa hýbu a zabraňujú tak neplodnosti u mužov. A údajne niektoré druhy fíg rastú na konároch dokonca v pároch…

Olivy

Olivy zvyšujú zdravie a plnohodnotnú funkciu vaječníkov. Talianska štúdia zistila, že ženy, ktorých strava obsahovala veľa olivového oleja, mali o 30% nižšie riziko vzniku rakoviny vaječníkov. Zdravé tuky v oleji môžu dokonca pomôcť potlačiť genetickú predispozíciu na vyvolanie rakoviny.

brokoliceBrokolica

Malé hlavičky brokolice, ktoré sú tak tesne pri sebe veľmi pripomínajú stovky rakovinových buniek. Tím výskumníkov na US National Cancer Institute zistil, že týždenné porcie brokolice stačia na to, aby sa znížilo riziko rakoviny prostaty o 45%. Brokolica je skvelý bojovník proti rakovine!

Sladké zemiaky čiže batáty (topinambur)

Sladké zemiaky pripomínajú slinivku brušnú a skutočne môžu vyrovnať glykemický index u diabetikov a podporujú zdravú funkciu tohto orgánu. Sladké zemiaky majú vysoký obsah beta-karoténu, ktorý je silným antioxidantom a chráni všetky tkanivá v tele.

Citrusy

Pomaranč, grapefruit a ďalšie citrusové plody pripomínajú žľazy ženských prsníkov. Starajú sa o zdravie pŕs a o pohyb lymfy v dutinách (najmä grep, ktorý sa s úspechom používa v podobe esenciálnejho oleja aj pri lymfodrenážnych masážach).

Cibuľa

Cibuľa vyzerá ako naše bunky a presne táto zelenina pomáha aj pri ich čistení. Výskum ukazuje, že cibuľa odplavuje odpadové látky zo všetkých telesných buniek. Dokonca produkuje slzy, ktoré umývajú epitelové vrstvy z očí. Ďalším spolupracovníkom je cesnak, ktorý podobne pomáha detoxikácii buniek.

Zázvor

Zázvor vyzerá ako žalúdok a tiež pomáha pri trávení. Indovia a Číňania používajú zázvor už viac ako 5000 rokov k upokojeniu žalúdka a vyliečenie nevoľnosti. Zázvor tiež spomaľuje tempo rastu nádorov hrubého čreva.

Huby

Huby pri rozkrojení na polovicu pripomínajú tvar ľudského ucha. Huby zlepšujú sluch, pretože obsahujú vitamín D, ktorý je tiež zdravý pre kosti, hlavne pre tri malé kostičky v uchu, ktoré prenášajú zvuk do mozgu.

Hrozno

Hrozno sa podoba na pľúcne mechúriky. Strava s vysokým obsahom čerstvého hrozna ukázala, že sa znížilo riziko rakoviny pľúc a rozdutie pľúc. Semená hrozna tiež obsahujú chemické látky nazývané proantokyanidiny, ktoré znižujú závažnosť astmy.

Zeler, Rebarbora

Zeler a rebarbora vyzerajú ako kostná štruktúra. Tieto potraviny cielene posilňujú pevnosť kostí. Kosti sa skladajú z 23% hydroxidu sodného a tieto potraviny sodík obsahujú. Ak nemáte dostatok sodíka vo svojej strave, telo si ho berie z kostí, a tým ich oslabuje. Tieto potraviny dopĺňajú a zásobujú kostru tela.

Banány

Áno, božská lekárnička obsahuje aj banány. Nie však v pozícii, kde by ste ho možno očakávali. Hovorí sa, že pravidelné jedenie banánov vám vyčarí úsmev na tvári.

Toto populárne ovocie obsahuje proteín tryptofán, ktorý sa trávením premení na neurotransmiter zvaný serotonín – hormón šťastia. Banán je možné nazvať prírodným antidepresívom, pretože nastavuje vyššiu úroveň produkcie serotonínu v mozgu. Je bohatý na minerál draslík!

Ženšen

Koreň ženšenu vyzerá ako celé ľudské telo a je tiež celostným liekom na takmer všetky ochorenia. Zrejme preto dostal aj priliehavý názov “všehoj ázijský”.

Radí sa medzi adaptogény, rastlinné látky bez špecifického účinku na niektorý konkrétny orgán či chorobu, ale pôsobiace na organizmus povzbudzujúco a tonizujúco, posilňujúc zdravie a vitalitu.

Užívanie ženšenu pomáha vzpružovať, zlepšiť všetky životné funkcie, metabolizmus i krvný obeh, oživiť pamäť, myslenie, hospodárenie s energiou, uvádzať telo do rovnováhy, odstraňovať vyčerpanosť a človek sa tak cíti celkovo zdravšie. Od nepamäti sa vysoko cenia i jeho afrodiziakálne vlastnosti.

Červené víno

Červené víno, ktoré je bohaté na antioxidanty a polyfenoly, vrátane silného resveratrolu, vyzerá ako krv a tiež jej aj prospieva. Červené víno chráni pred ničivými účinkami LDL cholesterolu, ktorý môže spôsobiť srdcové choroby.

K dispozícii je tiež zlúčenina znižujúca zrážanlivosť krvi v červenom víne, takže sa znižuje možnosť vzniku krvných zrazenín, ktoré sú spojené s cievnymi mozgovými príhodami a srdcovými chorobami.

božská lekárnička

Chinínová kôra

Podoba s našimi vlasmi nebude asi taktiež náhodná, vzhľadom na účinky chinínu na podporu rastu vlasov a ich pevnosť. O vlasoch a ich starostlivosti sa viac dozviete od Evky – Expertky na vlasy, ktorá ma motivovala zdieľať tento článok s Vami. Viac sa o starostlivosti o vlasy dozviete tu >>.

Ako sa Vám páčil článok o prírodnej lekárni? Máte osobné skúsenosti? Napíšte mi ich do komentára pod článkom.

Ak sa Vám článok páčil a myslíte si že by zaujal aj Vašich známych, zdieľajte ho s ostatnými. Napíšte mi, ak máte nejakým potravinám otázky alebo sa chcete dozvedieť viac, napíšem Vám.

Majte sa krásne a užívajte si zdravie z prírody!

Ing. Petra Pavuková
Som expertka na zdravú výživu, redukciu hmotnosti a vášnivá cestovateľka. Odborne Vám pomôžem zbaviť sa nezdravých návykov a dosiahnuť ideálnu hmotnosť, aby ste si mohli s ľahkosťou užívať život, ktorý si zaslúžite. Môj príbeh si prečítajte tu >>
Komentáre